hoofdluis

Hoofdluis: Wat doe je eraan?

Met regelmaat wordt de school geconfronteerd met nieuwe meldingen van een hoofdluisbesmetting. Het is dan van groot belang dat iedereen gelijktijdig controleert en zonodig behandelt. In dit artikel kunt u lezen wat hoofdluizen zijn, hoe de besmetting plaatsvindt, hoe u kunt behandelen en wat de school doet. Iedereen kan met hoofdluis besmet raken. Het heeft niets te maken met hygiëne; in tegendeel, het lijkt erop dat luizen het liefst schoongewassen haren opzoeken. Het krijgen van hoofdluis is dan ook niet verwijtbaar, er niets aan doen wel.

1. Hoe ziet een luis eruit?

Luizen zijn kleine grauwe beestjes van ongeveer drie millimeter groot. Luizen zijn overlopers, geen springers. Ze leggen eitjes, neten genoemd. Neten zijn één millimeter groot, ze zijn witgeel van kleur en lijken op roos. Luizen plakken hun neten met een kitstof aan een haar vlakbij de haarinplant. Ze zijn moeilijk los te krijgen. Luizen en neten zitten bij voorkeur in de haren van pony, nek en achter de oren.

2. Besmetting

Kinderen – maar ook tieners en volwassenen – kunnen besmet raken met hoofdluis;

 • doordat haren contact maken bij het spelen;
 • door gebruik van elkaars borstels, knuffels, verkleedkleren, petten en caps;
 • door gebruik van hetzelfde stoffen meubilair (bank, auto- of busstoel, bed of vloerkleed);
 • doordat bij volle kapstokken de luizen van kraag tot kraag overlopen.

Als hoofdluis op school voorkomt, kunt u een besmetting bij uw kind proberen te voorkomen door uw kind te leren op school de jas en bij gymnastiek de kleren in een plastic tas te stoppen. U kunt uw kind leren niet elkaars borstels en haarspullen te gebruiken, u kunt ze ook leren niet elkaars kleren aan te passen en zo min mogelijk haarcontact te maken.

3. Wat doet de school?

Als de school een melding over hoofdluis binnenkrijgt van één van de leerlingen, informeert de school de ouders van die groep. Zijn er meldingen in meer dan drie groepen, dan krijgen alle ouders van de hele school informatie. Verder behandelt de school aanwezige verkleedkleren en stoffen meubilair. Dit zijn namelijk bronnen van herbesmetting. De ouders zijn verantwoordelijk voor het controleren en verwijderen van de luis uit het haar van kinderen. Als hoofdluisbesmetting telkens weer de kop op steekt, wordt de inzet van een groep ouders gevraagd. Deze ouders van de werkgroep ‘Ban het beestje’ controleren alle kinderen van één of meer groepen op hoofdluis.

4. Wat kunt u doen?

U kunt een vermoeden hebben dat uw kind hoofdluis heeft, omdat uw kind jeuk heeft en veel krabt. Het kan ook zijn dat er in uw omgeving hoofdluis gesignaleerd is. U kunt dan uw kind zelf controleren door zorgvuldig de haren te kammen met een luizenkam. Deze is verkrijgbaar bij drogist of apotheek.

Kammen met de luizenkam:

 • leg een witte (hand)doek over de schouders van het kind. Kam het haar lok voor lok. Kam vanaf de scheiding of kruin goed over de hoofdhuid naar beneden naar het einde van de lok;
 • wees extra zorgvuldig bij de voorkeursplaatsen, zoals pony, nek en achter de oren;
 • bekijk de kam en handdoek op eventuele luizen. Spoel de kam goed af onder de kraan. Was de (hand)doek op 60 °C

N.B. Bij kinderen met lang of krullend haar is kammen door droog haar pijnlijk. Was daarom het haar of maak het nat, daarna handdoekdroog. Smeer haar en hoofdhuid in met een willekeurige crèmespoeling en start dan met kammen.

Indien u luizen vindt, zijn drie acties van belang:

 • controleer alle gezinsleden
 • behandel alle besmette personen tegelijkertijd
 • waarschuw de school en ouders van vriendjes en vriendinnetjes.

U kunt ook controleren door te kijken naar luizen en neten. Kijk daarbij vooral in de haren van pony, nek en in de haren achter de oren. Neten zijn makkelijker te zien dan luizen, omdat luizen grauw van kleur zijn en minder in aantal. Weet wel dat controleren op hoofdluis door kijken minder nauwkeurig is dan kammen. U kunt een enkele luis die nog weinig neten gelegd heeft, immers gemakkelijk missen.

5. Hoe te behandelen?

Er zijn drie methoden om hoofdluis te behandelen:

 1. Dagelijks met een speciale netenkam het natte haar (met gewone crèmespoeling erin) intensief kammen gedurende twee weken, is waarschijnlijk even effectief als behandeling met hoofdluismiddelen. Dit is de voorkeursbehandeling omdat in het algemeen altijd de voorkeur uitgaat naar niet-medicamenteuze behandeling. Bovendien leidt deze behandeling niet tot resistentie-ontwikkeling.
 2. Behandelingen van het haar met een geregistreerde insecticide al dan niet in combinatie met dagelijks kammen van het haar met een luizenkam gedurende 14 dagen, zijn bewezen effectief. Men moet altijd na één week de behandeling met hetzelfde middel herhalen om een optimaal effect te bereiken. In toenemende mate wordt er in het buitenland melding gemaakt van resistentie tegen deze middelen. In Nederland zijn geen cijfers over resistentieontwikkeling beschikbaar, maar door de toegenomen meldingen van therapiefalen is resistentieontwikkeling in Nederland waarschijnlijk ook een probleem. Tegen permetrine (Loxazol®) bestaat al langer resistentie. Recent blijkt dat er ook toenemende resistentie is tegen malathion (Prioderm® of Noury®). Door toevoeging van niet-farmaceutische, maar wel fysiologisch actieve stoffen is het therapeutisch effect nog steeds acceptabel (70%). Aangezien malathion (Prioderm® of Noury®) de minste resistentie lijkt te hebben, is dit het middel van eerste keus.
 3. Er zijn relatief nieuwe middelen op de markt in Nederland die dimeticon bevatten zoals XTLuis®. Deze middelen werken door verstikking van de luis. In een onderzoek blijkt dit XTLuis® niet onder te doen voor middelen met insecticiden. Dit middel is echter nog niet als geneesmiddel voor behandeling van hoofdluis geregistreerd.

In Nederland zijn de onderstaande middelen geregistreerd voor de behandeling van hoofdluis. In volgorde van voorkeur:

 • malathion (Prioderm® of Noury®), lotion, shampoo;
 • permetrine (Loxazol®), lotion;
 • bioalletrine/piperonybutoxide (Para-Speciaal®), spray.

Van de overige middelen (zoals Neemosan, Luisweg etc.) die ook niet zijn geregistreerd als geneesmiddel, is niet bekend of ze een vergelijkbaar effect hebben als middelen die insecticiden bevatten. De werkzaamheid van deze middelen is dus nog onvoldoende onderbouwd. Gebruik van deze middelen kan het toch al zo moeilijk beheersbare luizenprobleem verergeren. Bovendien kunnen deze middelen bijwerkingen veroorzaken (zoals contacteczeem door ‘tea tree’-olie). Het gebruik van deze middelen wordt afgeraden.

6 Aanvullende maatregelen op behandeling

 • Het is belangrijk dat alle kinderen met hoofdluis uit één klas en de besmette gezinsleden gelijktijdig worden behandeld. Ouders moeten daarom zelf met een luizenkam het hele gezin controleren.
 • Alle gebruikte kleding, beddengoed, jassen, dassen, mutsen, petten en eventueel knuffels die tot 48 uur voor de behandeling gebruikt zijn, moeten gewassen worden op ten minste 60 C (minstens tien minuten). Ook stoffen meubels (in de woonkamer/slaapkamer) en de stoelen en achterbank van de auto dienen behandeld te worden. Dit om nieuwe besmetting te voorkomen.

Ook als men geen behandeling met hoofdluismiddel kan of wil starten, maar gaat kammen met een netenkam, moet men deze maatregelen nemen. Deze maatregelen dienen na 7 dagen herhaald te worden.

 • In plaats van wassen kan men ook de was naar de stomerij brengen, 48 uur buiten luchten, 24 uur in een diepvriezer (-18C) leggen of 48 uur in een afgesloten plastic zak bij kamertemperatuur bewaren. Daarna zijn de luizen dood. Klop en borstel de spullen daarna goed uit.
 • Voorkom overvolle kapstokken.
 • Vermijd gemeenschappelijk gebruik van mutsen, petten en kammen om verspreiding tegen te gaan. Op plaatsen waar jassen dicht bij elkaar hangen, bijvoorbeeld op school, kan men elk kind een plastic tas geven om de eigen jas in te stoppen. Ook de zogenaamde “luizencapes” die over de jas worden gehangen, zijn effectief.
 • Als er luizen zijn, is het belangrijk om de directe omgeving te waarschuwen. Adviseer ouders/verzorgers alle gezinsleden te controleren.
 • Het preventief gebruik van bestrijdingsmiddelen (zonder dat er luis is gevonden) wordt afgeraden. Het kan bijdragen tot het resistent worden van de hoofdluis tegen het betreffende middel.
 • Hoofdluis is niet te voorkomen. Zelfs drie keer per dag haren wassen helpt niet, de hoofdluis heeft daar geen last van.

Tenslotte

De school houdt u op de hoogte, zoals u heeft kunnen lezen. Indien u eerder informatie wilt ontvangen, kunt u contact opnemen met de school of met de sociaal verpleegkundige of jeugdarts van de GGD Holland Midden (zie schoolgids).

De Viergang
Jacob van Damstraat 24
2445 AE Aarlanderveen
T 0172 - 574 173 / 523 003
deviergang@scopescholen.nlSCOPE scholengroep© 2013 SCOPE scholengroep

Disclaimer
Inloggen beheerders