agenda
 • ma, 26 02 2018 - vr, 02 03 2018 | 

  Voorjaarsvakantie 26 jan. - 2 febr.

 • ma, 26 02 2018 - vr, 02 03 2018 | 

  Voorjaarsvakantie 26 jan. - 2 febr.

 • ma, 26 02 2018 - vr, 02 03 2018 | 

  Voorjaarsvakantie 26 jan. - 2 febr.

 • ma, 26 02 2018 - vr, 02 03 2018 | 

  Voorjaarsvakantie 26 jan. - 2 febr.

Groep 1-2-3

Januari/februari 2018

 

Afbeeldingsresultaat voor sneeuw en ijs kleuterplein plaat

Het eerste thema van dit jaar was Sneeuw en ijs. We zijn begonnen met ontdekken van wat ijs doet door ijsblokjes in de klas te onderzoeken. Wat gebeurt er met ijs als het te warm wordt, hoe koud is ijs, waar blijft het het langst ijs en waar is het het snelst gesmolten? Met elkaar hebben we gevoeld en gezien wat er gebeurde, het ijsblokje doorgeven is wel heeeeel koud.

We hebben woorden geleerd als sneeuwpop, smelten, glijden, iglo, pinguin enzo, sneeuwpoppen gevouwen en sneeuwpoppen gemaakt van klei. In de bouwhoek hebben we vogelhuisjes gebouwd.

   

 

De voorleesdagen vielen ook in deze periode en er werd extra veel voorgelezen door juffen, moeders, vaders, oudere kinderen en …. het stimuleert ook onze kinderen die elkaar spontaan gaan voorlezen.

Deze weken werden ook de cito toetsen gemaakt, dat was leuk maar ook best spannend en we zaten dan altijd in rijen in de bijenkorf zodat we goed konden verstaan wat de juf vroeg.


december 2017 Sint en kerst

Natuurlijk staat het begin van december in het teken van Sint. Ook Raai wilde zicht verkleden als een Piet, de kinderen hebben hem hierbij geholpen.

In groep 3 werden pakjes gemaakt van kapla, we hebben pietengym gedaan en gooiden zakjes in een schoorsteen, moesten over de daken lopen springen over de daken. Op 5 december kwam Sint met zijn pieten op bezoek op school. Het was een gezellig feest, ’s middags hebben we in de grote gymzaal gespeeld.

 

Inmiddels gaan we richting kerst en de kinderen van groep 3 krijgen steeds meer plezier in zelf boekjes lezen, dat is te zien. Het lukt ze ook al goed en ze ontdekken steeds meer nieuwe woorden.

 

In groep 1 en 2 zijn de leerlingen in de huishoek kerst aan het vieren, ze dekken de tafel, kopen in het winkeltje kerstspullen en versieren hun huis. We schilderen kerstbomen, knutselen het verhaal van kerst, versieren de -k- van kerst en we leren de cijfers met het nieuwe spel van Sinterklaas. In groep 3 worden rekenproblemen samen opgelost, met elkaar kijken naar tekeningen, nabouwen en tellen, het lukt heel goed.

Op woensdagochtend hebben we lantaarns gemaakt voor de optocht na onze kerstviering in de klassen. Woensdagavond mochten ouders bij ons in de klas het kerstfeest vieren en bij het dorpshuis hebben we wensjes in de kerstboom gehangen, muziek geluisterd met iets lekkers te eten en te drinken.

  


november 2017 schoolontbijt

Met groep 1-2-3 hebben wij het schoolontbijt gehad op De Vooruitgang, bij de boer. Het was heel erg lekker, gezellig en … we kregen een rondleiding op de boerderij. We zagen kalfjes, de melkrobot, we mochten de koeien aardappels voeren en natuurlijk hebben we in het hooi gespeeld en mochten we rondrijden met fietsen en karren op het erf. Zo willen we nog wel eens ontbijten!

 

 

 

 

 


Oktober 2017   Het weer

We zijn aan het werk met het thema Het Weer uit Kleuterplein. Hierin hebben we het over begrippen als: wind, wapperen, mist, miezer, thermometer, windmeter, regen enz. We hebben voor de klas een regenmeter, gelukkig was die niet vaak vol. De windmeter stond vaak flink te wapperen en we leerden hoe je kan zien waar de wind vandaag komt. Met de thermometer zagen we verschil in warmte binnen en buiten. We leerden veel over het weer en maakten mooie dingen over het thema.

onze weermeters

 

 bomen scheuren

  

  

verf mengen, geel en rood wordt oranje

 

We leren tellen met spinnen en kastanjes, zinnen maken en tellen hoeveel woorden erin zitten, en natuurlijk lezen en het is zo leuk om te laten horen wat je al kunt in groep 3, dus nemen we momenten om dit te laten horen aan groep 1 en 2.

voorlezen

 

werken met de weektaak

 

rekenen en taal in groep 1-2-3

 

 

 

Donderdag 9 november hebben we schoolontbijt en we hebben besproken en getekend wat bij een gezond ontbijt hoort. De kinderen van groep 3 kunnen er al bij schrijven wat het is.

het schoolontbijt

Met de bijbelverhalen zijn we nu bij Jozef, de zoon van Jacob, die mooie dromen had waar zijn broers en niet zo van hielden.  We leerden het lied: Jozef zoekt zijn grote broers.https://www.youtube.com/watch?v=sCpJfDPBDac

Jozef zoekt zijn grote broers,

alle tien zijn ze jaloers,

op zijn jas en op zijn dromen,

als ze Jozef aan zien komen,

wordt zijn mantel afgerukt

diep zit Jozef in de put.

 

Met een slavenkaravaan

moet hij naar Egypte gaan.

Alle dromen zijn vergeten,

heel veel kwaad wordt hem verweten

Jozef die onschuldig is

komt in de gevangenis.

 

Lange jaren gaan voorbij.

Maar de Heer is hem nabij.

Nieuwe dromen worden wakker

door de schenker en de bakker.

Maar de schenker, hij vergeet

al wat Jozef voor hem deed.

 

Farao hoog op zijn troon

droomt een wonderlijke droom.

Daarom laat hij Jozef komen

en dan worden alle dromen

van de koe en korenaar

en de maan en sterren waar.

 

God heeft alles omgekeerd.

Jozef wordt als vorst vereerd

en het kwade valt in duigen

en de broers ze moeten buigen:

zo houdt God door Jozefs hand

’t volk van Israël in stand.

Als we naar huis gaan zingen we soms een nieuw lied: Dag school, dag klas wat fijn dat ik er was.

https://www.youtube.com/watch?v=UW1Fyrlq0_Y

dag school, dag klas, wat fijn dat ik er was,

’t is tijd om weer naar huis te gaan, 

ik heb vandaag mijn best gedaan dat komt nog wel van pas

 

dag school dag klas wat fijn dat ik er was

maar voor vandaag ben ik weer klaar

ik zoek mijn spullen bij elkaar en stop ze in mijn tas

 

dag school, dag klas, wat fijn dat God er was

hij is ook en overal, ik weet dat hij me helpen zal

en nu pak ik mijn jas, dag school, dag klas, dag school, dag allemaal.


September 2017  bouwen

In groep 1-2 zijn we bezig met het thema ‘bouwen’, in groep 3 met thematisch werken hebben we ook gekeken naar en gepraat over bouwen. In de klas is dat te zien aan tekeningen en bouwsels. In de gymzaal hebben we hutten gebouwd, eerst met elkaar plannen maken en aan de slag gaan met klimrekken, planken, banken, doeken en touwen.

 

 de sleutel van een huis van mozaïek.

bouwen met blokken en kapla.

in groep 3 meten en vergelijken.

Om het thema van de kinderboekenweek: “Bibbers in je buik” te openen hebben we juffendag gehouden. De juffen waren nogal spinnig en de kinderen waren verkleed, sommige heel eng. We hielden een modeshow met een catwalk, hebben allerlei spelletjes gedaan en natuurlijk lekker gesnoept.

  

We maakten spinnenwebben, telden spinnen en hebben monsters gemaakt van wc rolletjes. Ook hebben we gepraat over we waar we bang voor zijn en hoe we dat oplossen, daarna tekenden we hierover.


Liedjes groep 1/2/3

https://www.youtube.com/watch?v=7v1QUmjtz5Y

Bouw je huis
niet op zand.
Hé, gebruik toch je verstand!
Want een storm
of orkaan
zal je huis niet laten  staan.

Jezus zegt:
luister goed
en volg Mij
in wat je doet.

Refrein:
Heooo, hou je vast,
het waait sterk dus opgepast.
Doe wat Jezus zegt;
dan kom je goed terecht.
Heooo, hou je vast,
het waait sterk dus opgepast.
Doe wat Jezus zegt;
dan kom je goed terecht.

Bouw je huis;
aan het werk!
Een fundering
maakt het sterk.
Met beton
in de grond
vliegt je huis niet in het rond.

Als een Rots
is de Heer.
Leef voor Hem,
meer en meer.

Augustus 2017- thuis

Dit schooljaar zijn we gestart met het thema ‘thuis’ uit Kleuterplein. Hierdoor leren we Raai kennen als onze schoolvogel maar we leren ook elkaar kennen en we gaan ons hierdoor thuis voelen op school met de kinderen, juffen en alles wat op school gebeurt.

We hebben onszelf getekend, ons huis geschilderd, allerlei woorden geleerd over thuis en ontdekt dat iedereen een keuken heeft en een slaapkamer enz. We zijn ondertussen al gewend aan elkaar en spelen en werken hard, in groep 1, 2 en 3.

             

We hebben ook informatieavond gehad waarop na informatie van de juf de kinderen zelf konden laten zien aan hun ouders hoe de klas eruit zien en hoe wij spelen en werken. Dit jaar gaan we Kanjertraining doen en de eerste verhalen over Max, de vlerken, de tijgers de konijnen hebben we al gehoord. Ook spelletjes en oefeningen met elkaar doen we bijna dagelijks, we leren hierdoor te zeggen als iets niet leuk is en ook hoe dit op te lossen is.

Liedjes groep 1/2/3

hier ziet u wat wij zingen aan het begin en eind van de dag:

https://www.youtube.com/watch?v=nNBRf8-w0fU

Heer wij gaan nu weer naar huis toe

Deze dag is weer voorbij

Samen willen wij u danken

Want u zorgt zo goed voor mij

Amen

 

De Viergang
Jacob van Damstraat 24
2445 AE Aarlanderveen
T 0172 - 574 173 / 523 003
deviergang@scopescholen.nlSCOPE scholengroep© 2013 SCOPE scholengroep

Disclaimer
Inloggen beheerders